Činohra DAD pripravila svetovú premiéru inscenácie románu Cervantesa o donovi Qu

17.10.2004 Celý región

Svetovú premiéru inscenácie na motívy románu Don Quijote de la Mancha od Cervantesa uviedol večer 15. októbra činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (D...
Svetovú premiéru inscenácie na motívy románu Don Quijote de la Mancha od Cervantesa uviedol večer 15. októbra činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Svetoznáme dielo renesančnej literatúry zdramatizoval za dva roky a do rusínskeho jazyka preložil dramaturg DAD Vasil Turok. Predstavenie ako prvé premiéru v 59. sezóne DAD režíroval už stabilný hosť z Martina Matúš Oľha.

Uvedená inscenácia je súčasťou širšie poňatej trilógie a jej autor Turok konštatoval, že \"po tejto premiére sme kdesi v polovici cesty\". Činohercov DAD čaká jej záverečný diel a to je Dostojevského Idiot. Uvedú ho takisto v tejto divadelnej sezóne. Turoka inšpirovalo, že \"traja hrdinovia vymyslení svojimi autormi - don Quijote, Hamlet a knieža Myškin, každý svojím spôsobom sa pokúša reformovať svet a jediný z tejto trojice ku koncu života vytriezvie alebo sa vylieči z tohto šialenstva - je to don Quijote\".
Oľha poňal inscenáciu ako skomornený príbeh putovania dona
za šťastím a ľudí okolo neho.
Hlavnú úlohu stvárnil umelecký šéf činoherného súboru Jozef Tkáč, don Quijotovho zbrojnoša Sancha Panzu Ľubomír Mindoš.
(jj)
 

Vyberte región